SPOONK loves NAM 2018

 

SPOONK in Afrika

Sinds 1991 is erin Gemeente Smallingerland een werkgroep ontwikkelingssamenwerking actief. Haar doel is om de bewoners van Smallingerland meer bewust te maken van mondiale vraagstukken. Er werd destijds besloten een band aan te gaan met een gemeente in de Derde Wereld die overeenkomsten had met de Gemeente Smallingerland.

Daarbij is gekozen voor een vriendschapsrelatie met de stad Gobabis in Namibie (Afrika)als basis voor ontwikkeling om de menselijke maat te benadrukken. De basis voor de vriendschap ligt in de vele contacten tussen de mensen in Gobabis en Smallingerland die er al sinds 20 jaar is. Er is een besef ontstaan dat je inzet er buiten je land en gemeente daadwerkelijk toe doet. En dat je medeverantwoordelijkheid kunt dragen voor een betere wereld. Voor de mensen uit Gobabis is er het besef dat ze er niet alleen voor staan.

SPOONK heeft in 2016 een community-artproject ontwikkeld met als thema’s tolerantie en duurzaamheid voor CH2018 en Gemeente Smallingerland. We trokken met de SPOONK Paradise tour in 2016 door verschillende gemeentes in Friesland en zullen de tournee in 2017 voortzetten in verschillende wijken in Leeuwarden.

Begin 2016 en 2017 waren we in Gobabis en zijn de grondplannen gesmeed om daar een pilotproject te starten voor een Art & Theatre school in verschillende dorpen in Namibie.

In februari 2018 zijn we terug geweest om meer dan 100 docenten op te leiden voor dit project en hebben we de kinderen op de verschillende scholen in de sloppenwijk Epako workshops aangeboden.

Tijdens onze bezoeken in Gobabis hebben wij documentairemaker en filmer Mozes Mberira ontmoet met wie we in 2019 een documentaire aan het voorbereiden zijn. Keep posted!